Faciliteiten

Hieronder krijgt u een korte impressie van ons paardenpension. Onderaan de pagina vindt u foto's van ons bedrijf. Als u de stallen met eigen ogen wilt zien, dan bent u van harte welkom eens te komen kijken. U kunt daarvoor contact opnemen met Piet Melsen.


Huisvesting

We beschikken over drie ruime luifelstallen die aan 1 kant open zijn, waardoor een gezond klimaat ontstaat. Met name veulens gedijen hier goed omdat de frisheid van de stal zorgt voor een hogere voederopname. Deze groepshuisvesting wordt ook gebruikt bij slechte weersomstandigheden.
De stallen bieden ruimte aan 7 vertrekken van gemiddeld 13 x 13 meter.

Voor zieke paarden is er een aparte separatieruimte.


Weidegang

In de maanden mei tot en met oktober lopen de veulens in principe 24 uur per dag in de wei. Ook in de winter worden de paarden dagelijks enkele uren buiten gelaten.

De grasmat wordt elke 3 jaar opnieuw ingezaaid met een speciaal grasmengsel. Dit bevat onder meer het voedzame engelsraaigras en struktuurachtige grassen zoals thimothee, beemdlangbloem en veldbeemdgras. Het grasland wordt beurtelings regelmatig gemaaid voor voederwinning zodat de kans op wormbesmetting gereduceerd wordt.

Aan huis liggen 16 ruime percelen van 1,5 hectare die voorzien zijn van een hoge veilige afrastering met schriklint. Alle percelen zijn voorzien van vers leidingwater.

Er wordt met een graslandpercelenplan gewerkt om zoveel mogelijk het wormenbestand terug te dringen.


Voeding

Het winterrantsoen bestaat uit 80 % kuilgras en 20 % mais aangevuld met een mineralenmengsel. Veulens krijgen krachtvoer door het ruwvoer versterkt, zodat selecteren niet mogelijk is. Er ligt altijd voer zodat paarden met een lagere rangorde altijd kunnen vreten. Het voeren en de samestelling gebeurt in overleg met het veevoederdeskundig adviesburo.

Het eigen gewonnen ruwvoer wordt gecontroleerd op voedingswaarde en kwaliteit door BLGG. Aan de hand hiervan wordt het rantsoen berekend. Dit ligt ter inzage.


Verzorging

De paarden worden enkele malen per dag gecontroleerd, ook in de zomer. Ervaring heeft geleerd dat dit absoluut noodzakelijk is, zodat bij calamiteiten tijdig ingegrepen kan worden. Indien nodig wordt een gespecialiseerde paardenveterinair ingeschakeld. Ook worden de paarden drie keer per jaar bekapt door een professionele bekapper. Gelijktijdig worden de paarden ontwormd. De ontworming staat onder begeleiding van de dierenartspraktijk.
Ook bestaat de mogelijkheid uw paard klinisch of rontgenologisch te laten keuren.

Om stress bij de paarden te voorkomen, is een speciale vangkooi ontworpen waarin ze op een diervriendelijke manier het halster wordt omgedaan.

Voor elke eigenaar wordt een dossier bijgehouden, welke verrichtingen of behandelingen het paard gehad heeft. Dit wordt bij het ophalen van het paard overhandigd.


(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken